A blog kialakítása

Miután eldöntöttem, hogy a sok lehetőség közül az egyik hagyományos, majdhogynem régimódi blog formátumot választom, elkezdtem nézelődni, hogy milyen lehetőségek vannak.

Először is ugye beírtam a gugliba, hogy blog, meg free, meg hasonlók. Jópár lehetőséget találtam. Például a blog.hu-t, a blogger.com-ot, a wordpress.com-ot.

Elkezdtem őket megvizsgálni a következő szempontok szerint:

  • Webes felhasználói felület
  • Mobilos felhasználói felület
  • Egyedi kinézet lehetőségei
  • Menürendszer rugalmassága
  • Egyedi kiegészítők (plug-in-ek) elérhetősége
  • Média tartalom lehetőségei, menedzselhetősége
  • On-line, off-line mobilos szerkeszthetőség
  • Tárhely mérete, bővíthetőség, backup rendszer
  • Ingyenes és fizetős szolgáltatások

Anélkül, hogy most itt végigvenném egyesével a folyamatot hadd áruljam el, hogy a végső megoldás egy saját szerver lett, saját tárhellyel, WordPress tartalom menedzsment rendszerrel. A legfőbb ok az volt, hogy szerettem volna a blogomnak egyedi kinézetet biztosítani úgy, hogy a különböző weboldal elemeket szinte korlátlanul, a saját ismert és még ismeretlen igényeim szerint meg tudjam jeleníteni és könnyedén változtatni.

Azt szerettem volna, hogy ne legyen megkötve a kezem, ne kelljen egy előre beprogramozott, fixen rögzített felületet használnom, hanem azt a jövőben rugalmasan tudjam alakítani mind kinézetében, mind funkcionalitásában. Például ha egy olvasó tesz egy javaslatot, hogy a képgaléria ne így jelenjen meg, hanem úgy, vagy a szöveg ne így nézzen ki, hanem úgy, esetleg én szeretnék valami új funkciót, például eseménynaptárt megjelentetni, akkor azt egyszerűen megtehessem.

Ehhez első lépésként be kellett jegyeztetnem a domain nevet. Itt több lehetőség merült fel. Az egyik legfontosabb döntés volt, hogy .hu, .com vagy valami egyéb végződést használjak. Igazából teljesen mindegy, de valahogy a nemzetköziség lebegett a szemem előtt. Ezért igaz, hogy drágább volt, de a .com-ot választottam. Itt az egy évnyi 3000Ft állt a kétévnyi 1600Ft-tal szemben. De nem agyaltam rajta sokat és bejegyeztettem a kmenyus.hu-ot.

Ezután szervert és tárhelyet kellett találnom. Felmerült, hogy az itthoni NAS szerveren fusson a blog, de ezt nem találtam eléggé megbízhatónak. Meg ugye nyaralás esetén le is kapcsoljuk. Tehát valami felhő megoldás után kellett nézni.

A motoros klubom weboldala (vstromclub.hu) már egy éve futott az Aruba virtuális szerverén különösebb fennakadás nélkül. Ezért magamnak is az Aruba megoldását választottam. Ez évente 3800Ft, 20GB-nyi tárhellyel és WordPress rendszerrel együtt. A szerver és a WordPress telepítését valamint a backup rendszer beállítását egy ismerősöm segítségével oldottam meg.

Ezután következett egy hálátlan feladat. Meg kellett találni azt a sablont, ami leginkább megfelelt az elképzeléseimnek. A sablonok felelősek azért, hogy hogy nézzen ki a blog, milyen legyen a felépítése, menürendszere, megjelenése, milyen funkciókat tudjon. Ez több napig tartó folyamat és sok-sok próbálgatás volt. Ha szoktatok blogot olvasni, akkor talán feltűnt, hogy bizonyos blogok gyönyörűek, átláthatóak, kellemes olvasni őket. Ugyanakkor vannak olyanok, amelyek kuszák, követhetetlenek, túl sok szeméttel van tele az oldal, ráadásul a cikkek olvasása is fájdalmas például a csúnya betűtípus miatt.

Nekem a legfontosabb volt, hogy a blog:

  • már első ránézésre is szép legyen és lehetőleg egyedi,
  • tökéletesen működjön számítógépen, tableten és mobilon,
  • a cikkek szépek és jól olvashatóak legyenek, arányosan töltsék ki az oldalt,
  • könnyen lehessen képeket és videókat beilleszteni.

Mindezek figyelembe vételével jutottam el a Competethemes TRACKS nevű sablonjához. Ez azért tetszik mert már az ingyenes verzió is olyan, amilyet szerettem volna, és a fizetős verzióban további tetszetős elemek találhatóak.

Miután összeállt minden, nem maradt más hátra, minthogy megírjam az első cikkemet, lányom elkészítse az oldal logóját, publikáljam az oldalt és bemutassam az ismerősöknek.

Következő bejegyzésemben szeretném elkezdeni bemutatni az amerikai álomutazásom tervét, amely jelenleg is folyamatosan változik és az eredeti elképzelésekhez képest elképesztő irányba alakul.


Ha tetszik a blogom, akkor megköszönném, ha megosztanád az ismerőseiddel a lenti gombok segítségével. Szeretnék minél több emberhez eljutni! Hátha lesz közöttük olyan, akinek segítenek majd az oldalon olvasottak saját utazásai megtervezésében, megszervezésében.

 

Érdekes volt? Megosztanád?